آداب گلاب گيري

۲۸ بازديد

يكي از رسومات جالبي كه ما در كشورمان به عنوان گلاب گيري كاشان مي شناسيم، آيين و رسم گلاب گيري است كه بسيار خاص است. يكي از زيباترين بخش هاي سنتي و فرهنگي كه در برخي از شهرها و به صورت خاص شهر كاشان نمود پيدا مي كند. رسم گلاب گيري يكي از زيباترين و شايد خوش بو ترين كارهايي است كه امروزه تبديل به يك جاذبه ي گردشگري شده است.

چيدن گل

 

شايد باورتان نشود اما يكي از لطيف ترين، زيباترين و خوشبوترين صنايعي كه در ايران وجود دارد، گلاب گيري است.

براي توليد گلاب، معمولا از گل محمدي استفاده مي شود. براي اين مراسم گل محمدي را با يك آيين و مراسم خاص كه از گذشته هاي دور وجود داشته مي چينند و پس از فرستادن صلوات به محض رويت گل، آن ها را براي مرحله ي بعدي آماده مي كنند.

در مرحله ي بعدي از گل ها كه انواع مختلفي دارند، در داخل ديگ هاي مخصوص مي ريزند و سپس آن ها را تحت حرارت مي گذارند. در زمان گلاب گيري پس از انجام اين عمليات ديگر كمتر گل رز و يا گل محمدي بازي را بر سر شاخه ها مي بينيد. اصل گلاب را بايد در قمصر خريداري كنيد.

  • چيدن گل

امروزه گلاب گيري را ديگر مثل سال هاي گذشته انجام نمي دهند بلكه با استفاده از روش هايي كاملا مكانيزه شده، صورت مي پذيرد. البته در قمصر هنوز هم اين كار به صورت سنتي انجام مي گردد. البته در روش مكانيزه ي آن تنها وسايل قديمي مدرن تر شده اند.

براي گلاب گيري از وسايلي همچون: ديگ مسي، تغاري از جنس مفرغ، پارچ مسي دسته دار، ني هاي مسي توخالي خميده، دستگاه حرارتي و حوض نياز دارند.

نكاتي درباره ي رسم گلاب گيري
  • عمليات گلاب گيري

اجاقي كه از جنس گل و سيمان است را روشن كرده و در روي آن ديگ را قرار مي دهند. بعد از آن كه ديگ مورد نظر داغ شد، گل هاي تميز شده و آماده شده ي گل محمدي را در آن مي ريزند و بر روي آن بيشتر از ۸۰ ليتر آب مي ريزند. بعد از تركيب كردن آب و گل با هم بر روي آن تغار مسي را كه نقش درپوش را دارد مي گذارند. توجه داشته باشيد كه براي درست عمل آوردن گلاب بايد تمامي روزنه ها و منافذ ابز را به هر صورتي مسدود كرد.

با اين كار از هدر رفتن بخارهاي گلاب جلوگيري مي شود. يادتان نرود كه اين يك رسم است كه بر روي درب ديگ وزنه هاي سنگين قرار مي دهند تا سنگين تر شود و در نتيجه گلاب خالص تري به عمل بيايد.

چيدن گل

درباره ي پارچ هاي گلاب گيري هم بايد اين را بدانيد كه بايد حداقل ۳۰ سانتي متر لبه ي پارچ از آب بيرون بايد تا آب و گلاب با هم مخلوط نشوند.

پس از اين كه نقطه ي جوش به حدي مناسب رسيد، گلاب و بخار به حدي در لوله بالا مي آيند كه بخار گلاب به سمت پارچ برود. بعد از آن هم محيط داخلي پارچ باعث سرد و گرم شدن مي شود و مايع گلاب به وجود مي آيد. جالب است بدانيد كه براي ۵۰ ليتر گلاب بايد ۵ ساعت وقت صرف شود.

در حالي كه گلاب به عمل آمده، پس از سرد شدن آن را در شيشه اي مي ريزند و بعد از بستن درب آن، دور آن را روغن گل محمدي مي مالند تا بوي آن را بگيرد.

عمليات گلاب گيري

درباره ي گلاب گيري بايد بدانيد كه در هر گوشه ي كاشان رسم خود را دارد و همه جاي اين شهر با همدگير گلاب گيريشان يكسان نيست. بعضي ها شيب لوله را دستكاري مي كنند و برخي لوله ي انتقال گلاب را. برخي هم پارچ را در محيط استخر مانند قرار مي دهند تا آب سرد سرتاسر آن را فرا بگيرد و اسانس گل بيشتري از آن متصاعد شود.

وجود در ديگي از جنس سفال و پارچ سرد از تجزيه ي اسانس گل آسان جلوگيري خواهد كرد و شيب لوله هم نيز باعث تنظيم جرم حجمي مواد لازم براي تكميل گلاب مي گردد.

همه چيز درباره ي رسم گلاب گيري

خيلي ها براي ديدن مراسم گلاب گيري از اقصي نقاط كشور و حتي جهان به سمت كاشان و قمصر مي روند تا از نزديك اين رسم و آيين زيبا را ببينند. اين رسم زيبا خود اين روزها تبديل به يكي از جاذبه هاي فصلي در كاشان شده است كه خواهي نخواهي اسم و شهرت بسياري براي كاشان و نواحي مختلفش به وجود آورده است. تاثير اين سنت زيبا را مي توانيم همين الان به شما نشان دهيم. هر وقت كه اسم كاشان مي آيد شما اول به ياد چه چيزي مي افتيد؟ بدون شك ابتدا نام گلاب كاشان را به ياد خواهيد آورد زيرا كاشان وجه تسميه جدايي ناپذيري با گلاب و آيين گلاب گيري پيدا كرده است.

گل محمدي

سنت گلاب گيري كاشان از ديرباز تا كنون يكي از زيبايي هاي اين منطقه بوده است كه حال تبديل به يك صنعت هم شده است. در بين بسياري از برندهاي خوراكي و عرقيجات مي توانيد نام گلاب قمصر و يا گلاب كاشان را ببينيد. به نظر مي آيد كه هر شخصي بايد در طول زندگي خود اگر كه ايراني باشد براي يك بار هم كه شده به مراسم گلاب گيري كاشان برود و طرز تهيه ي اين عرق خوراكي و بسيار خوشبو را از نزديك ببيند. سنت گلاب گيري بسيار زيبا و ديدني است و طرفداران پر و پا قرص خودش را دارد.

گل در آب

نكاتي درباره ي رسم گلاب گيري

  • گلاب قمصر از تمامي گلاب هاي جهان هم درجه ي خلوصش بيشتر است و هم عطر و طعمي ديگر دارد.
  • گلاب از نظر درجه ي خالص بودن به چند دسته ي مختلف تقسيم مي ‌شوند: گلاب سنگين ، گلاب سبك ، گلاب دو آتشه، گلاب سه گل، پلاب پس آب، و گلاب زير عطري.
  • آيين و رسم گلاب گيري از هزار سال پيش تا به الان ادامه داشته است.
  • شعله ي آتش بايد ملايم و كم باشد.
  • شعله نبايد نوسان داشته باشد.
  • نبايد سر ديگ و پارچ سريعا برداشته شود.

 

 

تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در رویا بلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.